Ples sa Zibom u Ribnjaku

Ples sa Zibom u Ribnjaku

U organizaciji Ansambla suvremenog plesa VEM – Vesna Mimica – Ministarstva kulture i Centra mladih Ribnjak, 12. lipnja o.g. u Ribnjaku je održana prezentacija besplatne plesne radionice.

Radionica je bila inspirirana audio knjigom “Ziba – plava zvjezdica”, autorice Tatjane Kadoić Grmuša, održana je na dvije lokacije 1. i 2. te 8. i 9. lipnja u trajanju od 8 školskih sati, a bila je namjenjena svima koji su poželjeli poslušati novu priču, naslikati svoju zvijezdu i pokretom opisati njeno kretanje i sjaj.

Pod stručnim, inspirativnim i strpljivim vodstvom Sanje Hrgetić i Sanje Kocon Vranješ te uz ples petnaestak djevojčica od 6-10 godina Ribnjak se jučer pretvorio u pravu mliječnu stazu.

Izuzetan doživljaj ovoj originalnoj izvedbi uz glazbu i pokret dale su i brižno oslikane, izrezane i osmišljene zvijezde koje su male polaznice izradile i koristile tijekom plesne izvedbe.

Zanima li vas kako se gibaju Veliki Medvjed, Kasiopeja ili Orion, kako je mala Ziba našla svoje mjesto i kako je uspjela osmisliti svoju jedinstvenu vrtnju pogledajte video i uživajte u iznimnoj plesnoj izvedbi malih umjetnica.

Fotografije s radionice:

Novo izdanje

 

POZDRAV

Šaljem ti pozdrav
iz maloga mjesta
čije se kuće
prislanjaju moru.
Ovdje domaćini
primaju gosta
ko nekad plemići
gospodu na dvoru.

Šaljem ti misli
kojima fališ
u mom zagrljaju
na žalu kod barke.
Šaljem ti ljubav
i čežnju da shvatiš:
da smo uvijek
jedno – bez varke.

 ______________________________________________________

Autorica: Tatjana Kadoić Grmuša

Uvez: meki

Format: 12×18 cm

ISBN:978-953-7227-29-6

Br.str. 56

Godina izdanja: 2012.

Izdavač: MEDUS BIRO – Biblioteka Medus

Cijena: 69,00 kn

Narudžbe uputite na mail: biblioteka@medus.hr  ili  091/590-5800

 

Uz pozdrav,

Tatjana Kadoić Grmuša, dir.
MEDUS BIRO d.o.o. Zagreb
www.medus.hr
biblioteka@medus.hr
091/590-5800

 

Pozdrav – poezija

Pozdrav – poezija

Biblioteka Medus ove godine slavi 10 godina rada i nakon produkcije 35 naslova domaće i svjetske književnosti u audio formatu sada nudimo i prvi papirnati uradak.

Poezija Tatjane Kadoić Grmuše u knjizi POZDRAV izbor je pjesama od samih početaka lirskog izražavanja autorice pa do najnovije. Zajedničko im je to što su ispisane u dahu.

Izmjenjuju se pjesme vezanog i nevezanog stiha, a opisuju ugođaje, prolaznost, prirodu, ljubav…

Izdanje sadrži i razglednicu s otisnutom naslovnom pjesmom POZDRAV, a kao nastavak ciklusa “POEZIJA PUTUJE” započetog prije 3 godine.

KITICA IMPRESIJE

“I preko malih rijeka mostovi postoje”, kao i ove pjesme koje nam Tatjana pruža kao dio sebe, svoje tople duše, na dlanu, kao most preko kojeg nas poziva u svoj život prijateljskim pozdravom dobrodošlice. U njima autorica iskazuje sve ono bitno što leži u njezinoj duši, sročeno u poeziju, jednostavnu i suptilnu istinu doživljaja kroz sva osjetila svog bića. Trenutačnom spontanošću, jednostavnošću jezika i stila, autorica nas podsjeća na kompleksnost putovanja kroz život i nesebično otkriva mostove preko kojih se lakše putuje tijekom života na kojem je često dobar putokaz i iskren, topao pozdrav. Zbirka pjesama nosi naslov “Pozdrav”, pozdrav u kojem se iščitava i razumije pozdrav dobrodošlice, radost i veselje susreta, odlaženja s vraćanjem, onog doviđenja, ali nikako zbogom zauvijek, pa čak ni prvoj ljubavi. Zato, draga Tatjana, dobro došla u ovaj lijep i bajkovit svijet pjesništva.

Nedjeljka Lupis, književnica

Uvez: meki,

Format: 12×18 cm,

ISBN:978-953-7227-29-6

Br.str. 56

Godina izdanja: 2012.

Izdavač: MEDUS BIRO – Biblioteka Medus,

Cijena: 69,00 kn

Putovanje male zvijezde

Poštovane dame i gospodo, dragi zvjezdani prijatelji!

Sa zadovoljstvom vas možemo pozdraviti objaviti da se naša mala zvjezdica Ziba pojavila u novim nastavcima “Ziba i Raf” i “Ziba i Andromeda” . Veliki su se događaji odvili u zadnje dvije godine: Ziba je počela učiti, jako se zabavljati i upoznala je ljude. Njezin prijatelj Raf je prvi čovjek koji je čuo zvijezde i stvorena je neraskidiva veza jednog mladog bića na Zemlji i jednog malog bića u Svemiru. Za audio knjigu “Ziba i Raf” posebno je iskomponirana pjesmica koju Ziba pjevuši i zahvaljujući dragoj Gordani Kovačić koja interpretira Zibu zvuči jednostavno – genijalno.

“Ziba i Andromeda” je treća knjiga i završetak trilogije o maloj zvjezdici i u njoj se glavna junakinja susreće s vrlo ozbiljnim zadatkom – prihvaćanjem svog životnog puta. Ne brinite, sve je prošlo dobro, malo drukčije, ali dobro. Naša priča o Zibi nema negativaca. Opisuje život kakav je, nekad lak i bezbrižan, a nekad zahtjevan i ozbiljan.

—————————————————————————————————

(kliknite na sliku za više informacija)

Knjige o Zibu predviđene su za djecu, ali i odrasli će naći puno opisa nebeskih tijela i životnih mudrosti. Roditelji i odgajatelji se nekad nađau pred pitanjem koje je teško objasniti djeci. Pri tom se često zaboravi da djeca imaju svoju sliku svijeta i da je njima takva slika svijeta potpuno logična. Autorica Zibe, gđa. Tatjana Kadoić Grmuša, pokušava odraslima opisati svijet kakvog vide maleni.

Ziba je uspješnica i jako dobro prihvaćena od publike. Edukativna je i djeci opisuje Svemir kakvog pozna znanost. Opisuje i Svemir kakvog poznaje srce, kao toplo mjesto, puno ljubavi i uvažavanja. Preporučamo da nabavite nove nastavke, a svi vi koji se tek upoznajete sa Zibom, slobodno počnite od početka. Vaši maleni će biti zahvalni.

Narudžbe na 020.719.260, mob. 091.590.5800 ili mail biblioteka@medus.hr

Ziba i nebo portal

Drage dame i gospodo,

sa zadovoljstvom Vas želimo upoznati s novim web-nebo-portalom male zvjezdice Zibe. Ziba je već odrasla, ima puno puno priijatelja i izrazila je želju da se osobno obrati svima vama. Tijekom slijedećih nekoliko tjedana, Ziba će putovati po lijepoj našoj i sva druženja s djecom i odraslima objavljivat će se na novoj mrežnoj stranici.

Posjetite novi dom male Zibe i pročitajte novosti.

A ako nisto još poslušali nove nastavke o zvijezdama, ljudima i veeelikom svemiru, vrijeme je da naručite svoje primjerke “Ziba i Raf” i “Ziba i Andromeda

Higijena glasa

Profesori, učitelji i odgajatelji, uz pjevače, glumce, spikere, predavače, svećenike, sportske trenere, turističke vodiče i voditelje, spadaju u čak trećinu radno aktivne populacije modernog društva kojoj je glas primarno sredstvo rada.

Poznato je da su nastavnici gotovo najčešći pacijenti s poremećajima glasa. Prvi simptomi problema s glasom su nadraženost grla i potreba za kašljanjem, osjećaj boli u grlu, promuklost, umor glasa ili njegov potpuni gubitak.

Kao kategorija, profesori, učitelji i odgajatelji spadaju u profesionalne govornike, kojima poremećaj glasa može ograničavati primjereno obavljanje posla.

Zašto uopće dolazi do poremećaja glasa?

Uobičajena je podjela poremećaja glasa na:

 • organski: alergije i infekcije gornjih dišnih putova, čvorići na glasnicama, polipi, itd.
 • funkcionalni: pogrešna upotreba glasa (najčešće zbog brzog i plitkog udaha i brze potrošnje zraka u   govoru),
 • i kao zasebna kategorija navodi se vokalni zamor;

Objektivni znakovi vokalnog zamora su: promjena visine, glasnoće i boje glasa, promuklost, također i prebrzo trošenje zraka pri govoru.

Subjektivni simptomi su: umor i suhoća grla i ždrijela, bol laringalnog mišićja, osjećaj otečenosti grla, potreba za iskašljavanjem i sl. Promuklost kao čest simptom vokalnog zamora pojavljuje se u različitim stupnjevima i fluktuira, a osjetno se pogoršava i kulminira pri kraju dana.

Uzroci pojačanog naprezanja te stoga neadekvatne uporabe glasa su česta nadvikivanja s djecom, nedostatna akustika učionica, sjedenje u lošem položaju, naginjanje vrata radi držanja telefonske slušalice, pa čak i emocionalni stres, te nedovoljna educiranost o higijeni i pravilnoj uporabi glasa.

A uzroci slabosti, odnosno umora u glasu nastaju pogrešnom uporabom abdominalne i vratne muskulature te zbog predugog govorenja.

Ljepota i jedinstvenost ljudskog glasa cijeni se već stoljećima, no medicinski znanstvenici su počeli ozbiljno shvaćati rad i brigu o glasu tek kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih godina. Danas se izučavanjem glasa bave znanstvene discipline: logopedija, fonijatrija, fonetika, akustika, psihologija, psihijatrija, vokalna pedagogija i dr. U razvijenijim zemljama sve se više razvija nova interdisciplinarna znanost o glasu – vokologija. Pored istraživanja glasa cilj je vokologije prevencija, dijagnostika i terapija poremećaja glasa.

Higijena glasa započinje uočavanjem faktora koji utječu na njegovu produkciju.

Preporuka je da se ukloni (smanji) sve što negativno utječe na glasnice:

 • odmarajte glas (provedite sat-dva ne pričajući),
 • izbjegavajte govorenje u buci,
 • izbjegavajte zagušljive prostorije,
 • izbjegavajte suviše hladna i vruća pića,
 • češće dišite kroz nos,
 • ako ste promukli – ne šapćite i ne zviždite,
 • ukinite (smanjite) pušenje i alkohol,
 • izbjegavajte mliječne proizvode prije spavanja,
 • radite vokalne vježbe,
 • uhvatite uredan ritam spavanja,
 • rano i laganije večerajte

Ako niste sigurni da Vam je glas «samo» umoran, da ste ga «samo» zlorabili, kontaktirajte logopeda.

Vokalna higijena temelj je obrazovanja opernih pjevača i glumaca. Ostali profesionalni govornici prepušteni su sami sebi. Govorenje nekad može biti i zahtjevnije od pjevanja. Upravo vokalnom higijenom doći ćemo do kvalitetnijeg glasa i zaštititi ga od oštećenja i bolesti.

Tatjana Kadoić Grmuša, književna producentica

(izvor: dr. A. Frka i doc.dr.sc. M. Hađever)

Najave:

1. Za par dana – BIBLIOTEKA MEDUS – BLAGDANSKA PONUDA

2. (Tema idućeg članka: OSNOVNE OSOBINE GLASA)