Pozdrav – poezija

Pozdrav – poezija

Biblioteka Medus ove godine slavi 10 godina rada i nakon produkcije 35 naslova domaće i svjetske književnosti u audio formatu sada nudimo i prvi papirnati uradak.

Poezija Tatjane Kadoić Grmuše u knjizi POZDRAV izbor je pjesama od samih početaka lirskog izražavanja autorice pa do najnovije. Zajedničko im je to što su ispisane u dahu.

Izmjenjuju se pjesme vezanog i nevezanog stiha, a opisuju ugođaje, prolaznost, prirodu, ljubav…

Izdanje sadrži i razglednicu s otisnutom naslovnom pjesmom POZDRAV, a kao nastavak ciklusa “POEZIJA PUTUJE” započetog prije 3 godine.

KITICA IMPRESIJE

“I preko malih rijeka mostovi postoje”, kao i ove pjesme koje nam Tatjana pruža kao dio sebe, svoje tople duše, na dlanu, kao most preko kojeg nas poziva u svoj život prijateljskim pozdravom dobrodošlice. U njima autorica iskazuje sve ono bitno što leži u njezinoj duši, sročeno u poeziju, jednostavnu i suptilnu istinu doživljaja kroz sva osjetila svog bića. Trenutačnom spontanošću, jednostavnošću jezika i stila, autorica nas podsjeća na kompleksnost putovanja kroz život i nesebično otkriva mostove preko kojih se lakše putuje tijekom života na kojem je često dobar putokaz i iskren, topao pozdrav. Zbirka pjesama nosi naslov “Pozdrav”, pozdrav u kojem se iščitava i razumije pozdrav dobrodošlice, radost i veselje susreta, odlaženja s vraćanjem, onog doviđenja, ali nikako zbogom zauvijek, pa čak ni prvoj ljubavi. Zato, draga Tatjana, dobro došla u ovaj lijep i bajkovit svijet pjesništva.

Nedjeljka Lupis, književnica

Uvez: meki,

Format: 12×18 cm,

ISBN:978-953-7227-29-6

Br.str. 56

Godina izdanja: 2012.

Izdavač: MEDUS BIRO – Biblioteka Medus,

Cijena: 69,00 kn

Ziba i Raf

Ziba i Raf

—————————————————————–

Cijena knjige: 90,00 kuna

Poslušajte odlomak iz knjige “Ziba i Raf”

Play

Poetična i maštovita priča »Ziba« Tatjane Kadoić Grmuša dobila je nastavak u dva dijela »Ziba i Raf« i »Ziba i Andromeda« U drugom dijelu »Ziba i Raf« plavičasta zvjezdica Ziba koja svojim smijehom i vrtnjom uveseljava Svemir i njegove stanovnike počinje se zanimati za ljude. Kakvi su? Koliko žive? Mogućnost kontakta s njima?

Odgovori na ta pitanja kompleksni su i filozofski obojeni. U dijalogu s mudrom Sjevernjačom Ziba saznaje da ljudi, dok su djeca, sjaje i trepću baš kao i zvijezde, a kad odrastu, sjaj spreme i nose u sebi pa se samo iz ljudskih očiju može vidjeti tko kako sjaji.

Ziba i Andromeda

Ziba i Andromeda

—————————————————————————-

Cijena knjige: 90,00 kuna

Poslušajte odlomak iz knjige “Ziba i Andromeda”

Play

Iako su svemirska tijela dugovječna u usporedbi s čovjekovim vijekom, i ona imaju svoj kraj pa i sudbine kojima često ne mogu izbjeći. U trećem dijelu »Ziba i Andromeda« autorica dovodi Zibu u veliku opasnost. Asteroid koji je izišao iz svoje putanje golemom brzinom juri prema Zibinu zviježđu. Procjenjuje se da će od njegova zamaha sva manja svemirska tijela promijeniti svoju putanju.

“CRNI MAČAK” Edgar Allan Poe

“CRNI MAČAK” Edgar Allan Poe

(kliknite naslovnicu za uvećanje)

CRNI MAČAK” Edgar Allan Poe

«Briljantna naracija Dubravka Sidora i besprijekorna tonska obrada i efekti Nikoline Ćulum daju ovoj poznatoj noveli sasvim novo umjetničko ruho. Pripovijetka jeze u kojoj Poe iscrtava psihološki profil nastranog alkoholiziranog uma i stravične posljedice njegova zamračenja snimljena je u maniri prave Hitchcockovske napetosti. Poslušajte je u cijelosti i doživite 32 minute drukčijeg pristupa književnom djelu.»

Tatjana Kadoić Grmuša, urednica

____________________________________________

Poslušajte odlomak iz knjige:

Play

____________________________________________

Bilješka o piscu:

Edgar Allan Poe – rođen u Bostonu 19.01.1809. god – preminuo u Baltimoru, 07.10.1849. god – američki pripovjedač i lirik, utemeljitelj kriminalističkog romana. Njegove su priče nastale pod utjecajem engleskog «romana jeze». Poeov opus obiluje romanima, kratkim pričama te pjesmama i smatra se ogromnim doprinosom svjetskoj književnosti, pogotovo u žanru horora i kriminalistike. Rano je ostao bez roditelja, a odrastao je u kući bogatog trgovca duhanom Johna Allana. (Nikad nije bio legalno posvojen a prezime Allan uzeo je kao srednje ime). U Engleskoj pohađa Manor School od 1815-1820, a 1826. god. Poe studira na University of Virginia, no izbačen je zbog kockarskih dugova, što ga dovodi u svađu s Johnom Allanom koji ga se tada odrekao kao sina. Godine 1827. pridružio se vojsci, lagavši o svom imenu i dobi; 1830. stiže do West Pointa, ali je izbačen godinu kasnije zbog neizvršavanja dužnosti. O slijedećem periodu Poeova života malo se zna, osim da je 1833. god. živio s očevom sestrom u Baltimoru. Nakon što je s kratkom pričom Poruka u Boci osvojio 50 dolara, započinje karijeru spisatelja: u časopisima Southern Literary Messenger (u Richmondu, gdje je stvarao od 1835. do 1837. god), te Burton’s Gentleman’s Magazine i Graham’s Magazine (Philadelphia, 1839-1843. god), izlaze neka od njegovih najpoznatijih djela. Godine 1836. Poe ženi trinaestogodišnju rođakinju Virginiju Clemm, koja će kasnije od posljedica tuberkuloze postati invalidom, te naposljetku i preminuti, što se smatra uzrokom Poeovog neobuzdanog alkoholizma i uzimanja opijuma. Slavna pjesma Annabel Lee (1849. god) posvećena je Virginiji. Njegova prva zbirka, Priče iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. god, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela: Pad kuće Usherovih. U ranim 1840-ima izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo.

Mračna poema o izgubljenoj ljubavi Gavran donijela je Poeu svjetsku slavu kad je izdana 1845. god, a Umorstva u Rue Morgue te Ukradeno pismo, također iz tog perioda, smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalističkim romanima. Također, bio je aktivan književni novinar. Godine 1848. depresivan i u očaju, Poe pokušava samoubojstvo. Nakon toga je, poslije neke zabave, na putu novoj zaručnici nestao na tri dana. Pojavljuje se u vrlo čudnom stanju u Baltimoreu, gdje je i na koncu preminuo 07.10.1849. god.

* * *

Bilješka o prevoditelju:

Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu 1962. god. u Dubrovniku, a Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost te engleski jezik i književnost) 1968. god. u Zadru. U Zagrebu je doktorirao filologiju. Nakon studija bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, a od 1972. do 1978. god. asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika “Zadarske revije”. Potom djeluje u Dubrovniku, tajnik je i urednik časopisa “Dubrovnik”. Objavio je niz dramskih djela, brojne zbirke pjesama, knjige feljtona, znanstvene studije, a istaknut je i autorov bogati prevodilački rad s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Godine 1982. primio je za prijevod Prešernove poezije “Župančićevu listinu” i Orden Republike s brončanim vijencem, godine 1984. dobio je nagradu “Vladimir Nazor” za književnost, nagradu “Tin Ujević” 1989., “Goranov vijenac” 1995., godišnju nagradu HAZU 1996. lste godine primio je Orden reda Danice hrvatske s likom “Marka Marulića” i ovjenčan je “Maslinovim vjencem” u Selcima na Braču, na manifestaciji Croatia Rediviva. Član je Društva hrvatskih književnika, Udruženja hrvatskih književnih prevodilaca, UNIMA-e, Dramskih umjetnika Hrvatske i PEN-a, te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

“BASNE” Ivana Brlić Mažuranić

“BASNE” Ivana Brlić Mažuranić

BASNE

1. DVIJE KOZE

2. PAS I VUK

3. LAV I KRMAČA

4. GAVRAN I LIJA

5. ŽABE TRAŽE KRALJA

6. DERVIŠ, PTIČICA I SOKO DOBROTVOR

(kliknite na naslovnicu za uvećanje)

_________________________

«U ovom audio izdanju po prvi puta je snimljeno istih 6 basni naše najpoznatije spisateljice za djecu I. B. Mažuranić na dva načina:

1. Neutralno čitanje – narator prenosi slušateljima tekst i ostavlja publici da sama svojom maštom dočara doživljaj književnog djela i

2. Dramsko čitanje – narator u čitanje unosi osobni pristup i doživljaj pročitanog te glumom i efektima prenosi slušateljima pravi mali igrokaz.

Ovo je divan primjer različitih interpretacija istog teksta i izuzetno osvježenje u lepezi književne, obrazovne i zabavne ponude.»

Tatjana Kadoić Grmuša, urednica

_________________________________________________

Poslušajte odlomak iz knjige:

Play

_________________________________________________

Narator: Dubravko Sidor, www.svarog.hr

Tonska obrada i efekti: Nikolina Ćulum

Ilustracija: Ana Kadoić, www.filu-archiv.de s: ana kadoic

Nakladnik: MEDUS BIRO d.o.o. Zagreb – www.medus.hr

Duplikacija: SUZY d.o.o. Zagreb, www.suzy.hr

ISBN:  978-953-7227-26-5

Izdanje sadrži 1 audio CD ukupnog trajanja 45,44 min, Godina izdanja: 2010.

Cijena: 90,00 kuna

___________________________________

Bilješka o piscu:

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u Ogulinu, 18. travnja 1874. godine – preminula u Zagrebu, 21. rujna 1938. godine. Hrvatska je književnica koja je priznata u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu.

Potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića. Otac Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić – poznat i kao ban pučanin, a baka Aleksandra Mažuranić, sestra jezikoslovca Dimitrija Demetera. Školovala se privatno i stekla izvrsnu naobrazbu, između ostalog i u poznavanju stranih jezika, pa su joj i neki od prvih književnih pokušaja na francuskom jeziku. S obitelji se iz Ogulina prvo preselila u Karlovac, nešto kasnije u Jastrebarsko. Godine 1892. Ivana se udala za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića i seli u tadašnji Brod na Savi – današnji Slavonski Brod, gdje je živjela većinu života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu. Kao majka sedmero djece, imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta. Odgojena u narodnome duhu, uz supruga Vatroslava uključuje se u javni život u krugovima prvaka narodnog pokreta. Ivana Brlić-Mažuranić počela je pisati poeziju, eseje i dnevnike vrlo rano, ali su joj prvi radovi objavljeni tek početkom dvadesetog stoljeća. Zbirku pripovjedaka i pjesama za djecu Valjani i nevaljani izdala je 1902. god. u vlastitoj nakladi. Priče i tekstovi poput serije obrazovnih članaka naslovljenih Škola i praznici objavljivani su redovito od 1903. god. nadalje. Pravu pozornost književne publike skreće 1913. god. romanom za djecu Čudnovate zgode i nezgode šegrta Hlapića. U ovoj napetoj priči siromašni šegrt Hlapić bježi od svoga gazde, a zgode na kraju prevladaju nezgode. Napisala je pjesničku zbirku Slike (1912. god), pedagoški intoniranu Knjigu omladini (1923. god), zapise o obiteljskome rodoslovlju (Obzor, 1933-34. god), koje objedinjuje u trima knjigama (1934. i 1935. god), povijesno-pustolovni omladinski roman Jaša Dalmatin potkralj Gudžerata (1937. god) te prevodila s njemačkog i francuskog jezika. Njenim krunskim djelom kritičari smatraju zbirku pripovjedaka Priče iz davnine, objavljenu 1916. god, djelo koje sadrži motive mitološke mudrosti običnoga svijeta, inspirirane slavenskom mitologijom. Ova knjiga kroz bajku ponovo vraća u život izgubljeni svijet pretkršćanskih vjerovanja Hrvata. Likovi poput Kosjenke i Regoča, Stribora, Jaglenca, Rutvice, Palunka, Vjesta, Potjeha, Malika Tintilinića, Svarožića i Bjesomara utjelovljenja su ljudskih moralnih osobina i osjećaja, kako vjernosti, ljubavi i dobrostivosti, tako i nestalnosti i slabosti. Želja za bogatstvom i čežnja za dalekim svjetovima kao simboli ljudske žudnje za istinom i znanjem često se pojavljuju u njenim pričama. Akademija ju je dva puta (1931. i 1938. god) predlagala za Nobelovu nagradu, primivši je 1937. god. za svoga (dopisnoga) člana, kao prvu ženu kojoj je dodijeljena takva čast. Kritika je njezinu prozu držala jedinstvenom sintezom životnoga idealizma, naravnosti izraza i delikatnosti rijetkoga humora (A. G. Matoš)) pa su je, premda je pisala za djecu, hvalili kolege (A. B. Šimić, D. Domjanić) i književni povjesničari (A. Barac). Školska knjiga d.d. ustanovila je književnu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić 1971. god. sa ciljem promicanja književnoga stvaralaštva za djecu i mladež.

Često nazivana hrvatskim Andersenom (radi njene virtuoznosti kao pripovjedača za djecu) i hrvatskim Tolkienom (radi posezanja u fantastični svijet mitologije), Ivana Brlić-Mažuranić svojom originalnošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti. Djela su joj prevedena na sve važnije svjetske jezike

Ziba – plava zvjezdica

Ziba – plava zvjezdica

ziba ziba-cd

………………………………………………

Recenzije:

Prof. dr. sc. Dubravka Težak

“…Poetičnim tkanjem svoje priče Tatjana Kadoić Grmuša uspjelo mijena ugođaj od išcekivanja, preko veselja, nelagode, tuge do spokoja i zadovoljstva. Kad pročitaju ovu priču, djeca ce sigurno pokušati na nebu pronaci zvjezdicu plavičasta sjaja što ce otvoriti zanimljive putove njihovoj mašti. Dakle riječ je o vrlo poetičnoj i maštovitoj priči čiji je sadržaj poticajan za stvaralački rad s djecom.” (puni tekst)

Boris Perić

“…priča o Zibi – a u tome, naposljetku, i leži tajna njene dvostruke vrijednosti– tek s jedne strane ilustrira i oživljuje astronomsku mapu neba i njegovih zakonitosti, dok s druge zaziva sliku neizbježna plesa na pragu egzistencije, što ga takoder možemo nazvati rođenjem. Što vrijedi za ljude, valjda vrijedi i za zvijezde, a pripovjedačka dosljednost blakeovskoj prispodobi o nevinosti i iskustvu prici o Zibi tek daje neophodno zrnce životne stvarnosti, koje svaku iole uspjelu bajku cini vrijednom citanja. Na čudesnom mjestu “gdje se rađaju zvijezde” svi smo ionako već bili. Svjesno ili nesvjesno, u pravilu dvaput.” (puni tekst)

Ante Radonić

U ovoj lijepoj i toploj priči zvijezde su nam postale tako bliske i pristupačne. Veličanstveni svemir sa nebrojenim zvijezdama ovdje nam je tako jednostavan. Tako i treba biti. Zvijezde trebamo osjećati kao naše prirodno okruženje… Ova priča zainteresirati će djecu još više, ne samo za svemir kao cjelinu, nego će u njima potaknuti želju za spoznajom, za učenjem, za istraživanjem.” (puni tekst)

_______________________________________________________

Poslušajte odlomak iz knjige:

Play

_______________________________________________________

Tekst čitaju: Gordana Kovačić, Dubravko Sidor

Naslovnica: Ana Kadoić

Tonski obrada i efekti: Nikolina Ćulum

Umnožavanje: SUZY d.o.o.

Produkcija: MEDUS BIRO d.o.o.

Trajanje: 59 minuta, 1 CD

_______________________________________________________

Sadržaj:

ZIBA – plava zvjezdica

Alegorijska priča o tek rođenoj zvijezdi koja postaje miljenicom Mliječne staze. Vrlo je neobična – kristalno plavog sjaja te vedrog, gromkog i zaraznog smijeha. Kad joj Sjevernjača objasni da su zvijezde izuzetno važne svemiru i ljudima, mala se Ziba silno želi negdje ogledati.

Sjevernjača pak, kao iskusna zvijezda vodilja, odgađa joj odgovoriti kakav je njezin sjaj. Sa željom da je ne povrijedi bira vrijeme i način kako joj reći da je suviše mala i da nikada neće sa velikih udaljenosti biti vidljiva prostim okom. Kad joj jedan sasvim običan meteor priopći istinu, Svemir utihne jer se Ziba ražalosti i prestane smijati. S obzirom da su je jako zavoljeli, sva svemirska tijela stanu razmišljati kako da je razvesele. Sjevernjača ima plan koji će pomoći da se Ziba ogleda…

Ovo je prva priča iz trilogije o Zibi i moja prva priča za djecu i mlade (koju smiju slušati i odrasli). Pišem slušati jer je obrađena u audio formatu, u stilu radio drame. I ovaj put velika zasluga i hvala ide briljantnoj ekipi: Dubravku Sidoru (svi muški likovi), Gordani Kovačić (svi ženski likovi) i Nikolini Ćulum (tonska obrada i efekti).

Ziba je «rođena» u Vignju na Pelješcu, pitoresknom mjestu koje jednostavno vabi za drukčijim načinom razmišljanja i življenja. Bilo je pitanje trenutka kad će se moja kreativna energija (dobrano osvježena Pelješkom arijom i nezagađenim nebom) doslovce sliti na papir: jer doista – Ziba je ispisana u dahu. Povrh kuće (u kojoj je pisana) Mliječna se staza gotovo «naslanja» na krov i zvijezde se mogu «dohvatiti» rukom.

U obitelji smo često promatrali zvijezde i golim okom i teleskopom. Promatrajući nebo ovog ljeta, sjetila sam se da sam već kao dijete, s nepunih 7 godina, znala odrediti Sjevernjaču pomoću Velikog medvjeda.

I sjetila sam se čemu još zvijezde i svemir služe!?

cijena: 90,00 kuna