U glib

Vjenceslav Novak

glib naslovnica glib_label


cijena: 100,00 kuna

___________________________________________________

Poslušajte odlomak iz knjige:

Play

___________________________________________________

Tekst čita: Dubravko Sidor

Naslovnica: Ana Kadoić

Tonski obrada i efekti: Nikolina Ćulum

Umnožavanje: SUZY d.o.o.

Produkcija: MEDUS BIRO d.o.o.

Trajanje: 78 minuta, 1 CD

Biografija pisca:

VJENCELAV NOVAK (Senj, 11. rujna 1859. – Zagreb, 20. rujna 1905.), hrvatski romanopisac, novelist i publicist.

Rođen je u doseljeničkoj češkoj obitelji, gdje je majka Senjanka iz doseljene bavarske obitelji. Bio je najugledniji pisac hrvatskog realizma, te su ga zvali hrvatskim Balzacom. Osnovnu i srednju školu je završio u Senju i Gospiću. Poslije završene preparandije u Zagrebu radi neko vrijeme kao učitelj u Senju.

U književnost ulazi 1881. godine pripovijetkom Maca. Napisao je sedam romana. Objavio je tridesetak pripovjedaka, a osim pripovjedne proze piše pjesme, feljtone, dramske pokušaje, recenzije, kritike i rasprave iz muzikologije i muzičke pedagogije.
U svom proznom stvaralaštvu (ponajprije kao pripovjedač) prikazivao je sve slojeve hrvatskog društva. Otkrivao je moralnu i psihološku stranu ljudskog života, bavio se psihologijom ljubavi, roditeljstva, braka. Ponirao je u dušu umjetnika i intelektualaca. Pretežito je slikao tragičnu stranu života, s naglašenom osjećajem za ljudske nevolje te mu se djela odlikuju humanošću i samilošću.

Novak želi obratiti pažnju da su Senjani uvijek branili svoju domovinu, te je za te bitke trebalo mnogo hrabrosti i želje za pobjedom, da se uspiju oduprijeti svim velikim silama. Citat. “U stara vremena stalno se ratovalo, sad s Turcima, sad s Mlečanima, a Senjani su bili junaci na glasu.”

Imao je brojnu obitelj, bolovao od tuberkuloze, borio se s neimaštinom, te se može reći da je u tom segmentu bio sasvim prosječan pisac tog doba. Bio je romanopisac, pripovjedač, kritičar i prevoditelj, te je stvarao sve do 1905. godine. Započeo je romantičnom pripovijetkom, a završio je kao pisac moderne psihološke proze s okultnim motivima.

Pripovjetka U GLIB:

U ovoj noveli prikazana je jedna društvena nepravda koja se desila Jakovu Kosoviću, jednome od pet sinova siromašne Ličke obitelji. Unatoč svom lošem socijalnom položaju i materijalnom stanju, nije dobio stipendiju koja bi mu osigurala boravak u Zagrebu i mogućnost da pohađa juridički fakultet. Naime, stipendiju je dobio njegov bliski prijatelj, Artur Kranjčić. On je bio sin jedne mnogo uglednije i bogatije obitelji nego Jakovova, te mu ta stipendija ustvari nije trebala, već mu osigurala luksuzan život.

Pametni i bistri Jakov pokušava se snaći u novoj okolini bez većeg dohotka, ne bi li opstao na fakultetu. Upoznaje Jerka Pavlinovića i kod njega nalazi jeftin smještaj. Njih dvoje su se sprijateljili te iz dana u dan vjećali o “rupama” hrvatskog zakona i mnogim drugim nepravdama uz njegovu. Jednom prilikom je Artur došao posjetiti svoga staroga prijatelja, međutim naišao je na Jerkakoji se ispunio bijesom kada je ugledao Artura. Bio je veoma ljut na mladoga Kranjčića što se okoristio stipendijom za siromašne, dok njegov prijatelj Jakov čak i gladuje ne bi li mogao ostati studirati u Zagrebu.. Ipak, Jakov oprašta Arturu shvaćajući da on nije kriv. Potom Artur ide u svoju iznajmljenu kuću i tu piše pismo ocu u kojem navodi da osjeća krivnju i grižnju savjesti zbog primanja financijske pomoći koja nije namijenjena njemu već siromašnima te izražava želju za odricanje stipendije. U odgovoru mu otac odbija taj zahtjev i navodi kako postoje mnogo bogatije i poznatije obitelji koje uživaju u tuđim stvarima. Traži od sina da se opameti jer da je život “škola koju još nije učio”.

LEKTIRA za osnovnu školu…