Višestruka korist audio knjiga (Sonja Zubović – književnica)

Višestruka korist audio knjiga na putu učenja i spoznavanja suvremenog djeteta

Svjedoci smo brzih, promjenjivih i velikih mogućnosti učenja i spoznavanja u suvremenom svijetu.

U multimedijalnoj lepezi ponude posebnu vrijednost imaju audio knjige. Dobit za dijete je višestruka: odgojna, obrazovna, funkcionalna i kulturološka.

Današnjoj djeci, uslijed gustoće svih mogućih tehnoloških podražaja iz okoline, sve je potrebnija priroda i jednostavnost. Iako se krećemo automobilima i avionima – prirodno hodamo vlastitim nogama. Jednostavno i lagano, a tako važno.

Za zdrav psihofizički razvoj djece nužne su spoznaje i iskustva, iznikle iz temeljne prirodnosti kontakta, zagrljaja, dodira, druženja, razgovora, slušanja, pričanja … Prisjetimo se: znanje se prenosilo s koljena na koljeno pričanjem i slušanjem. Opet – njegovo veličanstvo glas.

Misao pretočenu u riječ dajemo i primamo putem glasa. Zapravo, najprirodnija komunikacija između nas upravo je glas. Čini se kao da mnoge priče koje nam je netko ispričao imaju neku posebnu energetiku u našim sjećanjima. Komunikacija glasom je višeslojna. Ona je osjetilna i nadosjetilna. Osjetilnost glasa lučimo kao boju, ton, volumen. Nadosjetilnost, kao istinsku živu emociju.

Dovoljno je priznati samo neke od prednosti audio knjiga da bismo postali navijači njihove primjene:

- Čin čitanja kod audio knjiga jest čin slušanja, a slušanje je esencijalna vrijednost u odgajanju karaktera.

- Za vrijeme slušanja određenog teksta dijete ima slobodu situiranja u prostoru, bira način opuštanja tijela. Može ležati, slagati kocke, slikati i istovremeno uživati u sadržaju onoga što sluša. Nismo svi isti. Komocija tjelesne slobode dopušta nam da budemo ono što jesmo za vrijeme slušanja, a to sigurno doprinosi kvaliteti percepcije.

- Uvijek će biti lektirnih naslova čija sintaksa nije jednostavna za čitanje i razumijevanje. Prošla i sadašnja vremena razlikuju se u jezičnom izražavanju. Slušanje i višeslojne performanse glasa pomažu na više razina. Emocija glasa oplemenjuje i rasterećuje arhaičnu sintaksu, a time današnjem djetetu omogućuje jasniji i dublji doživljaj djela.

- Prednost audio knjiga je i funkcionalnost slušanja u raznovrsnim situacijama koje su slušaču prikladne.

Funkcionalnost audio knjiga ponekad može biti od koristi i kad roditelj, odgojitelj ili učitelj na nenametljiv način implementira audio sadržaj u neki neformalni kontekst tako da dijete nema osjećaj da se radi o „nekom učenju“.

- Djeci s disleksijom čitanje je često mučno, teško savladivo, a nekima od njih nažalost i nepremostivo. Osjećaju neuspjeh i zamor. Škola ih frustrira. Nezadovoljni su sa sobom jer su drukčiji. Doživljavaju nepravde i poniženja. Pritom, disleksija je jedinstven put učenja i spoznavanja pa čak je i dar. Velik je broj genijalaca s disleksijom popravio ovaj svijet na bolje. Audio knjige takvoj djeci omogućuju predah od zamora čina čitanja i pomaže im oplemeniti odrastanje u spoznajnoj, duhovnoj i kulturnoj dimenziji.

- Audio knjige dragocjene su za svu djecu koja imaju bilo koju vrstu poteškoće, bilo da se radi o djeci sa posebnim potrebama, djeci koja imaju individualizirani nastavni program, slabovidnoj, hiperaktivnoj ili djeci koja imaju bilo koji problemski otpor prema čitanju, učenju, spoznavanju.

- Odgovorni smo i nemamo pravo reći da nismo znali ili mogli, takvu djecu dužni smo posebno nježno odgajati i poučavati.

- Audio knjige nam u toj skrbi pružaju jednostavnu, laganu i neprocjenjivu pomoć i podršku.

Sonja Zubović, književnica

(s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i knjigama)

——————————————————————–

Sonja Zubović, književnica, rođena je u Zagrebu 1962. godine.  Do završetka studija odrastala i živjela u Jastrebarskom. Diplomirala 1978. godine jugoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;
Bibliografija:
- 1997. «Kako se gleda abeceda» lektira za 1. razred osnovne škole; jedina knjiga u lektiri koju su ilustrirala djeca; iste godine dobila je zapažene pohvale u Bruxellesu na konferenciji o čitanju (sedam izdanja, Mozaik knjiga);
- 1997. «Sol na koži» zbirka pjesama za odrasle (Meandar);
- autorstvo većeg broja uglazbljenih tekstova za djecu, mnogi su postigli uspjeh na dječjim festivalima, a najznačajniji je 1998. godine nominacija za Porina u kategoriji najbolji album za djecu CD „Kad bi mene pitali“
- 1999. «Vjetrosvijet» ilustrirana pripovijetka za djecu (UPI-2m)
- 2000. radio drama napetica «Iza svakog uspješnog muškarca stoji muškarac»;
- 2001. «Priče poučnice» četiri ilustrirane pripovijetke za djecu (Naša djeca);  jedna od tri najčitanije knjige u narodnoj knjižnici u Vukovaru;  jedna od najčitanijih knjiga na dječjim odjelima narodnih knjižnica – tiskana u 1000 primjeraka i rasprodana iste godine
- 2001. «Prodavač vremena» - roman za djecu (Mozaik knjiga)
- 2002. «Mjesečeve suze» – ilustrirana pripovijetka za djecu (Mozaik knjiga)
- 2003. «Najljepša stonoga sunčanih vrtova» – ilustrirana pripovijetka za djecu (Mozaik); od 2007. uvrštena u ICDL. org. – međunarodnu digitalnu dječju knjižnicu u Washingthonu, USA) predstavlja Hrvatsku
- 2006. «Dobri zmaj Zumi» ilustrirana pripovijetka za djecu (Kašmir promet), a 2007. godine prevedena je i objavljena u Sloveniji – „Prijazni zmajček Zumi“
- od 2007. član je Društva hrvatskih književnika
- poezija za odrasle zastupljena u časopisu “Quorum” – pjesnici devedesetih u RH, te u časopisu „Republika“ (br. 2, veljača 2009.)
- 2009. zbirka pjesama za djecu nižih razreda
„Pjesme iz prirode i društva“ (Mozaik knjiga)
- kontinuirano surađuje u dječjim časopisima „Radost“ i „Prvi izbor“;