Kako nastaje glas?

Već sam ranije spominjala da je glas vibracija.

Tu vibraciju koristimo svakodnevno i tek u rijetkim trenucima razmislimo kakav se to proces odvija unutar nas samih da bismo popričali, nasmijali se, razljutili…

Kako zapravo nastaje glas?

Čudesan zvuk kojeg zovemo glasom nastaje interakcijom između brojnih dijelova tijela. Produkcija glasa počinje u moždanoj kori i mnogi centri u mozgu uključeni su u slanje prikladnih impulsa u živce i mišiće koji su zaduženi za fonaciju (upotrebu glasnica da bi se stvorio glas). Larinks (grkljan) važan je u samoj glasovnoj produkciji, ali glasovna produkcija nije ograničena samo na larinks. Cjelokupni vokalni mehanizam uključuje trbušne i leđne mišiće, rebra, pluća, farinks (grlo, ždrijelo), oralnu i nosnu šupljinu. Svaka komponenta obavlja važnu funkciju u produkciji glasa (iako je moguće producirati glas i bez larinksa, npr. u osoba kojima je isti zbog bolesti odstranjen).

Svi dijelovi tijela igraju neku ulogu u produkciji glasa i mogu biti odgovorni za njegovu disfunkciju. Čak i iščašenje gležnja, koje dovodi do djelomično izmijenjenog držanja, a samim time je oštećeno i funkcioniranje trbušnih mišića, rezultira vokalnom neefikasnošću, slabošću i promuklošću.

Ukratko, glas nastaje potiskivanjem izdisajne struje iz pluća koja prolazi kroz dušnik, grkljan, ždrijelnu i usnu šupljinu i preko usta izlazi van.

Glas se producira tijekom zatvaranja glasnica, slično zvuku koji se proizvodi pljeskanjem. Pri prolazu zračne struje glasnice djeluju na jedan od dva načina:

- tako da su napete pa trepere i tad nastaju zvučni glasovi

- tako da su opuštene, ne trepere, pa nastaju bezvučni glasovi.

«Idealan glas trebao bi zvučati kao čisti ton proizveden vibriranjem glasnica te kao rezonirani ton koji daje ugodnu boju i kvalitetu glasa.» (LL)

“To je glas koji se treba čuti bez prekomjernog naprezanja slušnog organa”. (Kirk)

Gotovo nevjerojatno koliko i kakva se koordinacija odigrava da bismo govorili.

Govor, a samim time i glas, moje je područje interesa – i ne samo zbog posla kojim se bavim.

Mišljenja sam da mu trebamo posvetiti više pažnje jer on je naša prava osobna iskaznica.

Tatjana Kadoić Grmuša,

književna producentica

(u idućem članku: HIGIJENA GLASA)