Ziba i Andromeda

—————————————————————————-

Cijena knjige: 90,00 kuna

Poslušajte odlomak iz knjige “Ziba i Andromeda”

Play

Iako su svemirska tijela dugovječna u usporedbi s čovjekovim vijekom, i ona imaju svoj kraj pa i sudbine kojima često ne mogu izbjeći. U trećem dijelu »Ziba i Andromeda« autorica dovodi Zibu u veliku opasnost. Asteroid koji je izišao iz svoje putanje golemom brzinom juri prema Zibinu zviježđu. Procjenjuje se da će od njegova zamaha sva manja svemirska tijela promijeniti svoju putanju.

Tako se pretpostavlja da će i Ziba biti odbačena u drugu galaksiju, ako se već ne dogodi ono najgore, da se asteroid zabije u nju. Na temelju ovako postavljene konstrukcije, autorica s jedne strane gradi napetost kod čitatelja u iščekivanju što će se dogoditi sa Zibom, a istovremeno upotpunjuje lirsko tkivo priče emocijama koje se rađaju između nebeskih tijela poput ljubavi, povjerenja, požrtvovnosti, tuge, suosjećanja, razumijevanja, zahvalnosti itd. Ziba se svojim ponašanjem razotkriva kao ozbiljna, savjesna osoba koja dostojanstveno prihvaća svoj životni usud. Odlazak u drugo zviježđe nije ju promijenio, ona i dalje svojim smijehom širi ljepotu i prijateljstvo Svemirom. Lirskim završetkom autorica smiruje prethodno stvorenu napetost u iščekivanju prolaska asteroida i posljedica koje će ostaviti za sobom.

Priče o maloj plavičastoj zvijezdi Zibi možda ne će oduševiti ljubitelje uzbudljivih i čudesnih zbivanja klasične bajke ili ljubitelje znanstveno-fantastičnih priča u kojima se svemirskim akcijama krče putovi budućim izumiteljima tehničkih dostignuća, ali će sasvim sigurno oduševiti one koji u fantastičnom i poetskom zapravo traže stvarnost i odgovore na bitna egzistencijalna pitanja.

prof. Dubravka Težak